Simolan Rosario. Suomija. Pirjo Rautio rožių kolekcija,

2015 metais nusišypsojo laimė ir Suomijos rožių entuziastė bei selekcininkė Pirjo Rautio įsileido į savo nuostabią rožių kolekciją. Papasakojo apie savo išvestas veisles. Deja, Pirjo jau nebėra mūsų tarpe, mirė 2018 metais, tačiau jos rožės žydi kiekvienais metais. Ir mūsų kolekcijoje šalia Trakų yra jos išvestų veislių, bei kiekvieną vasarą pražįsta Pirjo labai mylimos 'Merveille' (liet.: 'Stebuklas') rožės žiedai:

 Visos Pirjo Rautio kolekcijos rožės yra aprašytos čia:  Simolan Rosario 

 Pirjo daugiau nei 20 metų domėjosi rožėmis, rinko kolekciją, užsiėmė veislių selekcija. Kuriant rožių sodą jai svarbiausia buvo gamtai draugiškas sodininkavimas. Pirjo rinkosi tik vietinėmis sąlygomis galinčias augti veisles (o klimatas čia dar atšiauresnis nei mūsiškis). Atsirinkti gerai žiemojančias (nedengtas) veisles buvo nelengva - dažnai visa rožinė literatūra yra labiau pritaikyta šiltesnių kraštų augintojams. Pirjo pradėjo domėtis senovinėmis rožėmis, tačiau tikrai ne visos, kurios puikiai auga centrinėje Europoje, išgyveno Simolan rožyne. Suomijoje rožės pradėtos auginti palyginti neseniai ir nėra daug duomenų apie žiemojimą. Po ilgų metų bandymų Pirjo teigė, kad pačios atspariausios: rugosa, spinosissima, gallica grupių rožės bei kai kurios rūšys. Pirjo surinko labai dideles šių atspariųjų grupių kolekcijas, žinoma, kiekvienoje grupėje taip pat yra išimčių. Kai kurios alba, damaskinių ir moss grupių veislės taip pat gali gerai augti.

Pirjo pirmenybę teikė savašakniams sodinukams, o skiepytus sodina labai giliai: skiepijimo vieta net 15-20 cm po žeme.

Mums labai patiko jos požiūris į sodininkavimą: "tai tik hobis, todėl būtinai turi likti laiko uostymui, atradimams ir fotografavimui..." Sodas nemažas, reikalaujantis daug darbo, tačiau Pirjo nepergyveno, jei kažkas liko nepadaryta. 

 'Helmi'

 'Marjaana Lindeman':

 'Toivo'

 Pirjo vyras Heinrich Ilmari šalia savo vardo rožės 'Ilmari Rautio'

 'Pappilan Neito'