Rundalės Pilies rožynas. Latvija.

Visai netoli, Lietuvos pašonėje, tik trys valandos kelio automobiliu nuo Vilniaus, yra nuostabus rožynas. Tai Latvijos Rundalės pilies rožynas. Visas rožynas užima apie 2,3 ha plotą. Rožyne auga neįtikėtinai gausi rožių kolekcija - jame auga apie 2500 veislių ir rūšių rožės, pasodinta apie 12 000 rožių krūmų. Puiki senovinių rožių, erškėčių kolekcija. Modernios rožės susodintos pagal spalvas arba šalį, iš kurios yra kilusios. Tie, kas rimtai domisi rožėmis, gali nespėti pamatyti likusios parko dalies ar rūmuose esančių ekspozicijų, nes rožių kolekcijai įdėmiai apžiūrėti reikia visos dienos.

Tai puikus rožynas, niekuo nenusileidžiantis kitiems Europos rožynams. O svarbiausia - tai turbūt vienintelis tokio dydžio Europos rožynas esantis  tokio klimato zonoje. Rundalės pilis yra palyginti netoli jūros, todėl čia vyraujantis klimatas kiek švelnesnis nei rytų Lietuvoje ir maždaug atitinka vidurio Lietuvos klimatą. Bepigu vokiečiams ar prancūzams, kai nereikia sukti galvos dėl rožių dengimo žiemai. Tokiomis sąlygomis galima ir gerokai daugiau veislių pasisodinti (bet toli gražu ne visi šiltesnio klimato rožynai turi tokias kolekcijas).

Šio rožyno fėja ir įkūrėja yra LAUMA LANCMANE. Ji suplanavo rožyną bei per daugelį metų rinko kolekciją. Sodinukai atkeliavo iš įvairiausių pasaulio šalių. Didžiulė pagarba jos darbui ir meilei rožėms. Lauma nepasirinko lengviausio ir populiariausio kelio: susipirkti siaurą asortimentą iš vietinių rožių augintojų. Kurie nedaugino istorinių rožių ar erškėčių. Jų asortimentas tuo metu apsiribojo tik populiariausiomis rožių grupėmis.

Rundalės rožes prižiūrintys specialistai papasakojo apie ypač sudėtingą ir be galo daug pastangų reikalaujantį rožių dengimą žiemai. Kadangi į rožyną investuota labai daug lėšų, jie labai kruopščiai dengia visus rožių krūmus, netgi ir tuos, kurie mūsų manymu puikiai žiemotų  ir nedengiami. Visų pirma, visoms rožėms nukerpami ir išvežami lapai, vėliau šakos surišamos ir lenkiamos bei horizontaliai pririšamos prie pažeme sukaltų kartelių. Vėliau apatinė krūmo dalis užpilama durpėmis, dedami eglišakiai ir ant viršaus tvirtinamas ruberoidas, o stambiems rožių krūmams, kurių prilenkti neįmanoma, statomi nendrių "namai". Gal dabar ir kitomis dangomis dengia, čia 2012 m. informacija. Dabar pilyje galima nusipirkti puikią, nesenai išleistą Lauma Lancmane knygą apie Rundales rožyną anglų ir latvių kalbomis "Vesturisko rožu darzs"[Garden of Historical Roses] 2020.

Šį rožyną geriausia aplankyti birželio gale ar liepos pradžioje, kai žydi nuostabi senovinių rožių kolekcija.